Dat was wel even wat anders dan ik had bedacht toen ik in september 2022 met Gerrie schrijft voor u begon. Ik leefde in de veronderstelling dat ik eind 2022 al wel een heel eind op scheut zou zijn …
Mijn starterscoach hielp mij snel uit die droom. En gelukkig had ik zo’n starterscoach in de arm genomen, anders was ik nu waarschijnlijk allang gestrand met mijn ondernemerschap.
Zeker iemand zoals ik, niet anders dan in loondienst gewerkt (37 jaar) en ook niet opgegroeid in een omgeving met ondernemers om mij heen, zie het dan maar eens vol te houden als je geen hulp en goede adviezen krijgt. Want er moet nogal wat veranderen in je denkwereld en je krijgt nogal wat informatie te verwerken.

Waar ik nu, bijna een jaar later, nog steeds aan moet wennen is het feit dat ik wel druk bezig ben, maar nog steeds hoofdzakelijk met andere dingen dan ik feitelijk met mijn onderneming voor ogen heb: lekker werken aan het redigeren van Nederlandse teksten. Voelt dat dan wel goed? Enerzijds niet. Ik zou het fantastisch vinden om al veel meer klanten geholpen te hebben. Maar anderzijds: als ik naar mezelf kijk, wat is er in de afgelopen bijna 12 maanden veel gebeurd. Ik ben inderdaad gewoon heel hard aan het werk geweest, alleen niet op de manier zoals ik mij die vanuit mijn verleden in loondienst had voorgesteld. En dat is echt wennen. Nogmaals: goed dat ik erop gewezen werd dat het opzetten van een eigen bedrijf gemiddeld een jaar tot twee jaar gaat duren. Anders had ik het bijltje erbij neer gegooid en was ik weer teruggegaan naar loondienst. Dat zou heel jammer zijn geweest … Alleen al de ontwikkeling die ik doormaakte op de weg naar een eigen bedrijf vind ik fantastisch.

Wat ik ontdekte was feitelijk: “Een eigen bedrijf beginnen? Begin bij jezelf!”
Zodra je met je bedrijf bent begonnen, gaan mensen aan je vragen hoeveel klanten je al hebt. Een betere vraag zou zijn in hoeverre je al klaar bent voor het ondernemerschap. Weet je al precies met wat voor dienst of product je de markt op wilt? Heb je een administratie en een boekhouding opgezet? Weet je al waardoor je je gaat onderscheiden van anderen die hetzelfde aanbieden? Waarom moet iemand nou bij jou aankloppen voor dat product of die dienst? Hoe ziet de klant eruit die op jouw aanbod zit te wachten? Hoe ga je die klant vinden? En hoe ga je jezelf aan die klant presenteren? Wat een vragen allemaal! Daar ben je niet mee bezig als je in loondienst werkt. Dan komen de opdrachten vanzelf naar je toe. Nu moet je andersom gaan redeneren: ik kan niet gaan zitten wachten op klanten, ik moet aan de slag om erachter te komen welke klanten op mij zitten te wachten. Dat is de enige manier om elkaar als klant en ondernemer te vinden.

Klinkt volkomen logisch, maar er begint dan wel een (onder)zoektocht naar jezelf. Weet ik waar ik goed in ben? Durf ik dat ook uit te stralen? Durf ik te kiezen voor de focus op “mijn ideale klant” of pak ik toch maar allerlei willekeurige opdrachten aan? Kan ik een klant door mijn manier van mijzelf presenteren – mijzelf verkopen – ervan overtuigen dat zijn opdracht bij mij in goede handen is?
In het zoeken naar de antwoorden op die vragen kom je jezelf tegen. Ik moest bepaalde grenzen over, nieuwe dingen leren, mensen gaan ontmoeten die mij verder kunnen helpen, kortom: een nieuwe werkwereld gaan ontdekken. En dat was een flinke, maar ook heel mooie klus. Ik ben erdoor gegroeid en begin langzamerhand te geloven dat ik inderdaad een ondernemer aan het worden ben. (❁´◡`❁)

Dus nu wordt het tijd mijn onderneming te laten groeien, zodat ik binnenkort veel meer lekker kan gaan werken aan redigeren en mensen helpen met schrijven. Eerst een jaar zelfontwikkeling, dan een jaar bouwen aan je bedrijf. Er gaan dus met gemak daadwerkelijk twee jaren voorbij voordat mijn onderneming een beetje stevig staat. Dat laatste hoop ik althans te bereiken. Ik zou niet anders meer willen … Maar je eigen bedrijf beginnen en dan lekker gaan doen waar je zin in hebt, zo eenvoudig is het echt niet. Het grote voordeel van het ondernemerschap is dat je zelf kunt bepalen wat je gaat doen en wanneer. Net als in loondienst zijn dat ook wel eens dingen waar je helemaal geen zin in hebt, of die je moeilijk of lastig vindt. En een beetje geduld is absoluut onmisbaar. Het is tenslotte allemaal voor JOUW EIGEN BEDRIJF! Mooi hoor …